Apa Makanan Kuda Air? • Fakta & Maklumat Mengenai Kuda Air

Apa Makanan Kuda Air? • Fakta & Maklumat Mengenai Kuda Air

Tabrani
Ahad, 27 Oktober 2019

TaraHap - Apa Makanan Kuda Air? • Fakta & Maklumat Mengenai Kuda Air

Apa Makanan Kuda Air?

Walaupun kelihatan buas, kuda air sebenarnya seekor haiwan herbivor atau pemakan tumbuhan. Kuda air juga merupakan salah satu herbivor terbesar di dunia.


Maklumat Umum Mengenai Kuda Air

Kuda air adalah mamalia herbivor yang berasal dari benua Afrika. Haiwan ini boleh ditemui di sungai dan tasik di padang rumput Afrika Barat dan Afrika Tengah Timur.

Kuda Air adalah mamalia darat terbesar kedua selepas gajah. Mempunyai ketinggian hampir 2 meter dengan panjang 4 - 6 meter, seekor kuda air dewasa mempunyai berat antara 1,500 hingga 2,000 kg.

Ukuran badan yang besar membuat kuda air memerlukan banyak makanan. Menjadi haiwan separa akuatik, kuda nil sering menghabiskan sebahagian besar masa mereka di dalam air, dan keluar makan selepas senja.

Umur purata kuda air antara 40 hingga 50 tahun, walaupun ada yang boleh mencapai 55 tahun.

Walaupun kuda air sekilas kelihatan malas dan jinak, haiwan ini diketahui sangat agresif ketika bertemu dengan manusia.


Apakah Makanan Kuda Air?

Kuda air memakan pelbagai tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di Afrika Sub-Sahara.

Makanan kuda air terdiri daripada rumput, tetapi mereka juga diketahui memakan buah-buahan, daun, kacang, dan sebagainya.

Sebagai haiwan separa akuatik, kuda air juga memakan makanan seperti tumbuh-tumbuhan akuatik dan buluh yang terdapat di habitat semulajadi mereka. Walaupun jarang, kuda nil juga makan haiwan kecil dan bangkai haiwan.

Kuda air lebih suka menghabiskan masa bermalas-malasan di dalam air atau berjemur di tepi sungai sepanjang hari.

Haiwan ini mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk menahan nafas dan menyelam untuk waktu yang lama. Kuda air hanya keluar dari air pada waktu malam untuk mencari makanan.

Kuda air boleh menghabiskan 50 kg tumbuh-tumbuhan pada satu masa. Haiwan ini mencari makan empat hingga lima jam setiap malam, dan boleh pergi 1.5 hingga 3 km dari badan air.

Walaupun memilih untuk hidup berhampiran dengan air, jika diperlukan, kuda air dapat naik hingga 10 km dari badan air untuk mencari makanan.

Jumlah kuda air semakin berkurang seiring dengan pemburuan dan pemusnahan habitat mereka. Kuda air diburu untuk gigi dan daging seperti gading mereka untuk kegunaan tempatan.

Sumber
Amazine.co